Leseverktøy

Nivå 2 / Novelle / Å drepe et barn (bm.)

  • Analyse

  • Grammatikk

  • Fagbegreper

Stig Dagermann

Å drepe et barn (bm.)

Analyse

Førlesingsoppgaver ÅPNE LUKK

Før du leser teksten, skal du svare på disse oppgavene:
  1. Hvordan er en perfekt sommerdag for deg?
  2. Hvordan tror du en lykkelig og en ulykkelig person vil oppleve verden rundt seg?
  3. Hvordan kan noe som skjer på mindre enn ett minutt, endre et helt liv?
  4. Hva mener du ville være et godt tiltak for å få bilister til å kjøre mer forsiktig?

Les teksten ÅPNE LUKK

Your browser does not support the audio element.

Å DREPE ET BARN

Det er en lett dag og solen står skrått over sletten. Snart skal klokkene ringe, for det er søndag. Mellom et par rugåkre har to unge funnet en sti som de aldri har gått før, og i de tre landsbyene på sletten blinker det i vindusrutene. Menn barberer seg foran speilet på kjøkkenbordet og kvinner skjærer nynnende opp brød til kaffen og barn sitter på gulvet og knepper stroppelivet sitt. Det er den lykkelige morgenen til en vond dag, for i dag skal et barn i den tredje landsbyen drepes av en lykkelig mann. Ennå sitter barnet på gulvet og knepper stroppelivet, og mannen som barberer seg, sier at i dag skal de ta en rotur nedover elven, og kvinnen nynner og legger det nyoppskårne brødet på et blått fat.

Det farer ingen skygge over kjøkkenet, og likevel står mannen som skal drepe barnet, ved en rød bensinpumpe i den første landsbyen. Det er en lykkelig mann som titter inn i et kamera, og i søkeren ser han en liten blå bil, og ved siden av bilen en ung pike som ler. Mens piken ler og mannen tar det pene bildet, skrur bensinforhandleren lokket fast på tanken og sier at de får en fin dag. Piken setter seg i bilen, og mannen som skal drepe et barn tar opp lommeboken og sier at de skal kjøre til havet og ved havet skal de låne en båt og ro langt ut. Gjennom de åpne vinduene hører piken i forsetet hva han sier, hun lukker øynene og da hun lukker øynene, ser hun havet og mannen ved siden av seg i båten. Det er ingen ond mann, han er glad og lykkelig, og før han går inn i bilen, står han et øyeblikk foran radiatoren som gnistrer i solen, og nyter glansen og lukten av bensin og hegg. Det faller ingen skygge over bilen, og den blanke støtfangeren har ingen bulker og den er heller ikke rød av blod.

Men samtidig som mannen i bilen i den første landsbyen slår igjen døren til venstre for seg og trekker ut selvstarterknappen, åpner kvinnen på kjøkkenet i den tredje landsbyen skapet og finner ikke sukkerbiter. Barnet som har kneppet stroppelivet og knyttet skoene, står på knærne på sengebenken og ser elven som snor seg mellom oretrærne og den svarte robåten som ligger opptrukket i gresset. Mannen som skal miste sitt barn, er ferdig barbert og folder nettopp sammen speilet. På bordet står kaffekoppene, brødet, fløten og fluene. Det er bare sukkerbiter som mangler, og moren ber barnet løpe over til Larssons og låne noen sukkerbiter. Og mens barnet åpner døren, roper mannen at det haster, for båten venter på stranden, og de skal ro så langt som de aldri før har rodd. Da barnet deretter løper gjennom haven, tenker det hele tiden på elven og på båten og på fiskene som slår, og ingen hvisker til det at det bare har åtte minutter igjen å leve, og at båten skal ligge der den ligger hele den dagen og mange flere dager.

Det er ikke langt til Larssons, det er bare tvers over veien, og -mens barnet løper over veien, suser den lille, blå bilen inn i den andre landsbyen. Det er bittelite sted med små røde hus og nyvåknede mennesker som sitter på kjøkkenet med kaffekoppen hevet, og ser bilen rase forbi på den andre siden av hekken med en diger støvsky bak seg. Det går fryktelig fort, og mannen i biler ser epletrærne og de nytjærede telefonstolpene fare forbi som grå skygger. Det dufter av sommer gjennom vinduene, de raser ut av landsbyen, de ligger fint og sikkert midt i veien og de er alene på veien – ennå. Det er herlig å ferdes aldeles alene på en myk bred vei, og ute på sletten går det enda bedre. Mannen er lykkelig og sterk, og med høyre albue kjenner han sin kvinnes kropp. Det er ingen ond mann. Han har hastverk med å komme til havet. Han kunne ikke gjøre en katt fortred, men likevel skal han snart drepe et barn. Mens de raser av sted mot den tredje landsbyen, lukker piken igjen øynene og leker at hun ikke skal åpne dem før de kan se havet, og hun drømmer i takt med bilens myke krengninger om hvor blankt havet vil ligge der.

For så ubarmhjertig er livet konstruert at et minutt før en lykkelig mann dreper et barn, er han fremdeles lykkelig, og et minutt før en kvinne skriker av redsel, kan hun lukke øynene og drømme om havet, og det siste minutt av et barns liv kan barnets foreldre sitte på et kjøkken og vente på sukkerbiter og snakke om barnets hvite tenner og om en rotur, og barnet selv kan lukke en port og begynne å gå over en vei med noen sukkerbiter pakket inn i hvitt papir i høyre hånd, og hele dette siste minuttet ingenting annet se enn en lang blank elv med store fisker og en bred robåt med stille årer.

Etterpå er alt for sent. Etterpå står en blå bil på tvers over veien og en skrikende kvinne tar hånden fra munnen og hånden blør. Etterpå åpner en mann en bildør og forsøker å stå på bena enda han har et hull av redsel inni seg. Etterpå ligger noen hvite sukkerbiter meningsløst strødd ut i blod og grus og et barn ligger ubevegelig på maven med ansiktet hardt presset mot veien. Etterpå kommer to bleke mennesker som ennå ikke har fått drukket kaffen springende ut gjennom en port og ser et syn på veien som de aldri skal glemme. For det er ikke sant at tiden leger alle sår. Tiden leger ikke et drept barns sår og den leger dårlig smerten hos en mor som har glemt å kjøpe sukkerbiter og sender sitt barn over veien for å låne, og like lite leger den angsten hos en tidligere lykkelig mann som har drept barnet.

For den som har drept et barn, reiser ikke til havet. Den som har drept et barn, reiser langsomt hjem i taushet og ved siden av seg selv har han en stum kvinne med bandasjert hånd, og i alle landsbyer de passerer, ser de ikke et eneste muntert menneske. Alle skygger er veldig mørke, og når de skilles, er det fremdeles i taushet, og mannen som har drept barnet, vet at denne tausheten er hans fiende og at han kommer til å trenge år av sitt liv for å beseire den ved å skrike at det ikke var hans feil. Men han vet at det er løgn, og i sine nattlige drømmer skal han i stedet ønske at han får tilbake ett eneste minutt av sitt liv for å gjøre dette eneste minutt annerledes.

Men så ubarmhjertig er livet mot den som har drept et barn, at alt etterpå er for sent.

Ordforklaringer

drepe: ta livet av

slette: større flat landstrekning

rugåker: jordstykke der kornsorten rug dyrkes

nynne: synge lavt med lukket munn

kneppe: lukke igjen knapper

stroppeliv: singlet med knapper foran

rotur: båttur i en robåt

fare: her: bevege seg

titte: se

søker: her: del på et fotografiapparat

tank: bensintank

ond: slem

radiator: kjøleapparat for motor i kjøretøy

hegg: tre i rosefamilien

støtfanger: innretning foran og bak på bil for å beskytte mot støt

bulk: merke/fordypning på kjøretøy

sno seg: bukte seg

or (oretrærne): tre i bjørkefamilien

folde sammen: brette sammen

haste: det er nødvendig å skynde seg med noe

ro: her: drive fram fartøy med årer

hviske: snakke veldig lavt

tvers over: rett over

suse: her: fare raskt

hekk: rekke av busker eller trær som er som et gjerde

diger: veldig stor

nytjæret: nylig smurt inn med tjære, som er en tyktflytende væske laget av naturmaterialer

rase forbi: bevege seg raskt forbi

dufte: lukte godt

ferdes: reise

ikke gjøre en katt fortred: være helt ufarlig

rase: her: kjøre veldig fort

krengning: gynging, bevegelse fram og tilbake

ubarmhjertig: hard, nådeløs

konstruere: lage

redsel: frykt

meningsløs: uten mening, uforståelig

strø: spre utover

ubevegelig: stillestående

blek: uten farge

lege (verb): gjøre frisk

sår: her: skade, smerte

angst: sterk frykt

taushet: stillhet

stum: som ikke snakker

bandasjere: legge bandasje på

munter: glad

fiende: uvenn, motstander

beseire: vinne over

nattlig: om natten

Last Ned

Refleksjonsoppgaver ÅPNE LUKK

  1. Skriv et kort handlingsreferat. Bruk dine egne ord.
  2. Beskriv sommerdagen slik den er før ulykken skjer. Hvordan er stemningen denne morgenen?
  3. Hvordan er mannen som kjører bilen, beskrevet?
  4. Hvordan er barnet og foreldrene til barnet beskrevet?
  5. Hvordan ser mannen som kjørte bilen, på omgivelsene rundt seg etter at ulykken har skjedd?
  6. Hva har fargene å si for hvordan du leser teksten? Hva kan den røde bensinpumpa symbolisere? Hva med de hvite sukkerbitene? Finner du andre eksempler på at fargene kan spille en viktig rolle i teksten?
  7. Teksten er fortalt slik at vi både gjennom tittelen og underveis i teksten får tydelige frempek om hva som skal skje. Hva gjør dette med spenningen i teksten?
  8. Hvilken synsvinkel er det i teksten? Hva er spesielt med denne synsvinkelen?
  9. Hvorfor tror du personene ikke er omtalt med navn, men som «mannen som skal drepe et barn», «piken», «kvinnen», «barnet», «menneskene» og «mannen som skal miste sitt barn»?
  10. Selve ulykken blir ikke beskrevet i novellen, bare tiden før og etter. Hvilken virkning har det?

Sammenligning med en annen tekst ÅPNE LUKK

«Alt blir som før» av Ari Behn. Skriv en sammenligning av disse to novellene. Pek på likheter og ulikheter i form og innhold.

Grammatikk

Les teksten ÅPNE LUKK

Your browser does not support the audio element.

Å DREPE ET BARN

Det er en lett dag og solen står skrått over sletten. Snart skal klokkene ringe, for det er søndag. Mellom et par rugåkre har to unge funnet en sti som de aldri har gått før, og i de tre landsbyene på sletten blinker det i vindusrutene. Menn barberer seg foran speilet på kjøkkenbordet og kvinner skjærer nynnende opp brød til kaffen og barn sitter på gulvet og knepper stroppelivet sitt. Det er den lykkelige morgenen til en vond dag, for i dag skal et barn i den tredje landsbyen drepes av en lykkelig mann. Ennå sitter barnet på gulvet og knepper stroppelivet, og mannen som barberer seg, sier at i dag skal de ta en rotur nedover elven, og kvinnen nynner og legger det nyoppskårne brødet på et blått fat.

Det farer ingen skygge over kjøkkenet, og likevel står mannen som skal drepe barnet, ved en rød bensinpumpe i den første landsbyen. Det er en lykkelig mann som titter inn i et kamera, og i søkeren ser han en liten blå bil, og ved siden av bilen en ung pike som ler. Mens piken ler og mannen tar det pene bildet, skrur bensinforhandleren lokket fast på tanken og sier at de får en fin dag. Piken setter seg i bilen, og mannen som skal drepe et barn tar opp lommeboken og sier at de skal kjøre til havet og ved havet skal de låne en båt og ro langt ut. Gjennom de åpne vinduene hører piken i forsetet hva han sier, hun lukker øynene og da hun lukker øynene, ser hun havet og mannen ved siden av seg i båten. Det er ingen ond mann, han er glad og lykkelig, og før han går inn i bilen, står han et øyeblikk foran radiatoren som gnistrer i solen, og nyter glansen og lukten av bensin og hegg. Det faller ingen skygge over bilen, og den blanke støtfangeren har ingen bulker og den er heller ikke rød av blod.

Men samtidig som mannen i bilen i den første landsbyen slår igjen døren til venstre for seg og trekker ut selvstarterknappen, åpner kvinnen på kjøkkenet i den tredje landsbyen skapet og finner ikke sukkerbiter. Barnet som har kneppet stroppelivet og knyttet skoene, står på knærne på sengebenken og ser elven som snor seg mellom oretrærne og den svarte robåten som ligger opptrukket i gresset. Mannen som skal miste sitt barn, er ferdig barbert og folder nettopp sammen speilet. På bordet står kaffekoppene, brødet, fløten og fluene. Det er bare sukkerbiter som mangler, og moren ber barnet løpe over til Larssons og låne noen sukkerbiter. Og mens barnet åpner døren, roper mannen at det haster, for båten venter på stranden, og de skal ro så langt som de aldri før har rodd. Da barnet deretter løper gjennom haven, tenker det hele tiden på elven og på båten og på fiskene som slår, og ingen hvisker til det at det bare har åtte minutter igjen å leve, og at båten skal ligge der den ligger hele den dagen og mange flere dager.

Det er ikke langt til Larssons, det er bare tvers over veien, og mens barnet løper over veien, suser den lille, blå bilen inn i den andre landsbyen. Det er bittelite sted med små røde hus og nyvåknede mennesker som sitter på kjøkkenet med kaffekoppen hevet, og ser bilen rase forbi på den andre siden av hekken med en diger støvsky bak seg. Det går fryktelig fort, og mannen i biler ser epletrærne og de nytjærede telefonstolpene fare forbi som grå skygger. Det dufter av sommer gjennom vinduene, de raser ut av landsbyen, de ligger fint og sikkert midt i veien og de er alene på veien – ennå. Det er herlig å ferdes aldeles alene på en myk bred vei, og ute på sletten går det enda bedre. Mannen er lykkelig og sterk, og med høyre albue kjenner han sin kvinnes kropp. Det er ingen ond mann. Han har hastverk med å komme til havet. Han kunne ikke gjøre en katt fortred, men likevel skal han snart drepe et barn. Mens de raser av sted mot den tredje landsbyen, lukker piken igjen øynene og leker at hun ikke skal åpne dem før de kan se havet, og hun drømmer i takt med bilens myke krengninger om hvor blankt havet vil ligge der.

For så ubarmhjertig er livet konstruert at et minutt før en lykkelig mann dreper et barn, er han fremdeles lykkelig, og et minutt før en kvinne skriker av redsel, kan hun lukke øynene og drømme om havet, og det siste minutt av et barns liv kan barnets foreldre sitte på et kjøkken og vente på sukkerbiter og snakke om barnets hvite tenner og om en rotur, og barnet selv kan lukke en port og begynne å gå over en vei med noen sukkerbiter pakket inn i hvitt papir i høyre hånd, og hele dette siste minuttet ingenting annet se enn en lang blank elv med store fisker og en bred robåt med stille årer.

Etterpå er alt for sent. Etterpå står en blå bil på tvers over veien og en skrikende kvinne tar hånden fra munnen og hånden blør. Etterpå åpner en mann en bildør og forsøker å stå på bena enda han har et hull av redsel inni seg. Etterpå ligger noen hvite sukkerbiter meningsløst strødd ut i blod og grus og et barn ligger ubevegelig på maven med ansiktet hardt presset mot veien. Etterpå kommer to bleke mennesker som ennå ikke har fått drukket kaffen springende ut gjennom en port og ser et syn på veien som de aldri skal glemme. For det er ikke sant at tiden leger alle sår. Tiden leger ikke et drept barns sår og den leger dårlig smerten hos en mor som har glemt å kjøpe sukkerbiter og sender sitt barn over veien for å låne, og like lite leger den angsten hos en tidligere lykkelig mann som har drept barnet.

For den som har drept et barn, reiser ikke til havet. Den som har drept et barn, reiser langsomt hjem i taushet og ved siden av seg selv har han en stum kvinne med bandasjert hånd, og i alle landsbyer de passerer, ser de ikke et eneste muntert menneske. Alle skygger er veldig mørke, og når de skilles, er det fremdeles i taushet, og mannen som har drept barnet, vet at denne tausheten er hans fiende og at han kommer til å trenge år av sitt liv for å beseire den ved å skrike at det ikke var hans feil. Men han vet at det er løgn, og i sine nattlige drømmer skal han i stedet ønske at han får tilbake ett eneste minutt av sitt liv for å gjøre dette eneste minutt annerledes.

Men så ubarmhjertig er livet mot den som har drept et barn, at alt etterpå er for sent.

Ordforklaringer

drepe: ta livet av

slette: større flat landstrekning

rugåker: jordstykke der kornsorten rug dyrkes

nynne: synge lavt med lukket munn

kneppe: lukke igjen knapper

stroppeliv: singlet med knapper foran

rotur: båttur i en robåt

fare: her: bevege seg

titte: se

søker: her: del på et fotografiapparat

tank: bensintank

ond: slem

radiator: kjøleapparat for motor i kjøretøy

hegg: tre i rosefamilien

støtfanger: innretning foran og bak på bil for å beskytte mot støt

bulk: merke/fordypning på kjøretøy

sno seg: bukte seg

or (oretrærne): tre i bjørkefamilien

folde sammen: brette sammen

haste: det er nødvendig å skynde seg med noe

ro: her: drive fram fartøy med årer

hviske: snakke veldig lavt

tvers over: rett over

suse: her: fare raskt

hekk: rekke av busker eller trær som er som et gjerde

diger: veldig stor

nytjæret: nylig smurt inn med tjære, som er en tyktflytende væske laget av naturmaterialer

rase forbi: bevege seg raskt forbi

dufte: lukte godt

ferdes: reise

ikke gjøre en katt fortred: være helt ufarlig

rase: her: kjøre veldig fort

krengning: gynging, bevegelse fram og tilbake

ubarmhjertig: hard, nådeløs

konstruere: lage

redsel: frykt

meningsløs: uten mening, uforståelig

strø: spre utover

ubevegelig: stillestående

blek: uten farge

lege (verb): gjøre frisk

sår: her: skade, smerte

angst: sterk frykt

taushet: stillhet

stum: som ikke snakker

bandasjere: legge bandasje på

munter: glad

fiende: uvenn, motstander

beseire: vinne over

nattlig: om natten

Last Ned

Språkoppgaver ÅPNE LUKK

Oppgave 1: Hva betyr det?

Oppgave 2: Ordstilling

Oppgave 3: Preposisjoner

Oppgave 4: Komma

Oppgave 5: Og/Å

Oppgave 6: Og/Å

Fagbegreper

A
Adjektiv
Adverb
Adverbial
Allegori
Allusjon
Anførselstegn («»)
Argument
B
Besjeling
Bokstavrim
Budskap
D
Determinativ
Dialekt
Dialog
Direkte objekt
E
Ellipse
Etos
F
Farger
Figurdikt
Form
Formål
Frempek
G
Generalisering
Genitiv
Gjentakelse
H
Halvrim
Helrim
Helsetning
Humor
Høydepunkt
I
In medias res
Indirekte objekt
Interjeksjon
Ironi
K
Kolon (:)
Komma (,)
Konjunksjon
Kontrast
L
Leddsetning
Logos
Lydhermende ord
M
Metafor
Miljøbeskrivelse
Monolog
Morfem
Motiv
Multietnolekt
N
Negativt ladede ord
Nøytrale ord
O
Og/å
Orddanning
Overdrivelse
Overraskende slutt
P
Patos
Personbeskrivelse
Personifisering
Positivt ladede ord
Predikativ
Preposisjon
Pronomen
Punktum (.)
Påstand
R
Rammefortelling
Replikk
Retoriske spørsmål
Rot
Rytme
S
Sammenligning
Sammenskriving
Sarkasme
Semikolon (;)
Slang
Sosiolekt
Spørsmålstegn (?)
Strofe
Subjekt
Subjunksjon
Substantiv
Symbol
Synsvinkel
T
Tankestrek
Tema
Tidsforløp
U
Underdrivelse
Utropstegn (!)
Uttrykk
V
Vendepunkt
Verb
Verbal
Verselinje

Kolofon

Leseverktøyet er støttet av Utdanningsdirektoratet.

Nivå 1

Saynab – min historie – Tekst: Eva Norderhaug, Aschehoug, 2004. Foto: © Pictorium / Plainpicture / NTB scanpix

Gutt, jente, guttejente eller jentegutt? – Tekst: Jenny Skavlan, hentet fra www.jennyskavlan.com/gutt-jente-guttejente-eller-jentegutt. Foto: © PeopleImages / Getty Images

Mors gode råd – Tekst: Marit Tusvik, fra Mellom sol og måne: dikt for barn, Det norske Samlaget, 1984. Foto: © Plainpicture-Miep / NTB scanpix

Eg er eg er eg er – Tekst: Ruth Lillegraven, Samlaget, 2016. Foto: © Johner Images / NTB scanpix

[Uten tittel] («bølger») – Tekst: Gro Dahle, fra Søster, Cappelen Damm, 2016. Foto: © Glasshouse Images / Getty Images

[Uten tittel] («vinger») – Tekst: Gro Dahle, fra Søster, Cappelen Damm, 2016. Foto: © Plainpicture / NTB scanpix

Lykke – Tekst: Inger Hagerup, fra Videre, Aschehoug, 1945. Foto: © Dahlstrom / Bildhuse / NTB scanpix

Lemen – Tekst: WWF, hentet fra www.facebook.com/WWFNorge/. Foto: © Bjørn Jørgensen / Samfoto / NTB scanpix

Nei er nei. Det er lov å ombestemme seg – Tekst/video: Amnesty International, hentet fra www.youtube.com/watch?v=z5jPgYpbNto. Foto: © Zero Creatives / Getty Images

Ingen kunne henge med meg – Tekst: Jente 17, hentet fra https://www.aftenposten.no/meninger/sid/i/XVqzB/Ingen-kunne-henge-med-meg-Sa-fikk-jeg-snap-fra-turen-jeg-ikke-var-invitert-til. Foto: © wundervisuals / Getty Images

Det er like vondt hver gang noen kaller meg «tynn» – Tekst: Jonas Kristoffersen, hentet fra www.aftenposten.no/meninger/sid/i/7on1K/Det-er-like-vondt-hver-gang-noen-kaller-meg-tynn. Foto: © Leander Hopf / Plainpicture / NTB scanpix

Twitter-noveller – Tekst: Grode Grytten, fra Vente på fuglen, Kagge Forlag, 2014. Foto: © Folio / NTB scanpix

Små nøkler, store rom – Tekst: Bjørg Vik, Cappelen Damm, 1988. Foto: © Mauro Magrini / Millennium / NTB scanpix

Barsakh – Tekst: Simon Stranger, Cappelen Damm, 2009. Foto: © Johner Images / NTB scanpix

Håp for døde rumper – Tekst og tegninger: Jenny Jordahl, hentet fra https://www.livetblantdyrene.no/2017/01/hap-dode-rumper.html. Foto: © Yoshiyuki Hasegawa / Millennium / NTB scanpix

Tegnehannes guide til å verne om gode norske verdier – Tekst og tegninger: Hanne Sigbjørnsen, hentet fra www.aftenposten.no/meninger/i/Ja9M7/Tegnehannes-guide-til-a-verne-om-gode-norske-verdier. Foto: © Johner Images / NTB scanpix

Nivå 2

Jeg er Zlatan – Tekst: David Lagercrantz og Zlatan Ibrahimović, Font, 2011. Foto: © Vegard Grott / NTB scanpix

Her er sannheten – Tekst: Sophie Elise, hentet fra sophieelise.blogg.no/1501093921_her_er_sannheten.html. Foto: © Bobo Olsson / Plainpicture / NTB scanpix

Døden – Tekst: Ragnar Hovland, fra Katten til Ivar Aasen møter Hunden frå Baskerville, Samlaget, 2007. Foto: © Brabanski / Plainpicture / NTB scanpix

Hentet – Tekst: Johan Grip, fra Enkle dikt, Cappelen Damm, 2003. Foto: © Fantastic Ride / Plainpicture / NTB scanpix

Ugledikt 2 – Tekst: Arild Nyquist, fra Eventyrhagen, Aschehoug, 1979. Foto: © Andy Rouse / Nature Picture Library / NTB scanpix

Et rom står avlåst – Tekst: Kolbein Falkeid, fra En annen sol, Cappelen, 1989. Foto: © Chris Winsor / Getty Images

Sirenene syng – Tekst: Homer / Haldis Moren Vesaas, fra Odysseen, Samlaget, 1995. Foto: © Jan Dunning / Millennium / NTB scanpix

Hva skjer hvis antibiotika ikke lenger virker? – Tekst: Helsedirektoratet, 2017. Foto: © RunPhoto / Getty Images

Somaliske tanker i Norge – Tekst: Warsan Ismail, fra Sånn er det bare redigert av Annette Münch, Aschehoug, 2013. Foto: © zodebala / Getty Images

Ordnede forhold – Tekst: Christine Koht, Aftenposten (A-magasinet), 2008. Foto: © Susan Kirch / Plainpicture / NTB scanpix

Hjorten i skogbrynet – Tekst: Gunnhild Øyehaug, fra Knutar, Cappelen, 2004. Foto: © Willing-holtz / Plainpicture / NTB scanpix

Mennesker på kafé – Tekst: Kjell Askildsen, fra En plutselig frigjørende tanke, Oktober, 1983. Foto: © By / Plainpicture / NTB scanpix

Ting vi liker ved dette samfunnet – Tekst: Are Kalvø, hentet fra http://www.arekalvo.no/avis/829/ting-vi-liker-med-dette-samfunnet. Foto: © Mats Andersson / Maskot / NTB scanpix

Alt blir som før – Tekst: Ari Behn, fra Talent for lykke, Gyldendal, 2011. Foto: © Jan Hakan Dahlstrom / Bildhuse / NTB scanpix

Ung gut i snø – Tekst: Bjarte Breiteig, fra Fantomsmerter, Aschehoug, 1998. Foto: © David Lundberg / Bildhuset / Tt / NTB scanpix

Å drepe et barn – Tekst: Stig Dagerman, originaltittel Att döda ett barn, oversatt av Per Qvale, fra Nattens lekar, Norstedts förlag, 1947. Foto: © Tine Butter / Plainpicture / NTB scanpix

Dypfryst – Tekst: Roald Dahl, fra Et hode kortere og andre hårreisende historier (originaltittel Someone Like You), oversatt av Peter Magnus, Gyldendal Norsk Forlag, 1953. Foto: © Tine Butter / Plainpicture / NTB scanpix

Det usynlige barnet – Tekst: Tove Jansson, fra Det usynlige barnet og andre fortellinger (originaltittel Det osynliga barnet och andra berättelser), oversatt av Gunnel Malmström, Aschehoug, 2014. Foto: © Image Source / Getty Images

Det brente seg fast – Tekst: Mari Boine, originaltittel Ná darvánii jáhkku, norsk gjendiktning ved Mari Boine og Magnar Mikkelsen, 1982, fra platen Jaskatvuođa maŋŋá (Etter stillheten), 1986. © Lenono Music. För Norden & Baltikum: Universal Music Publishing AB. Publicerat med tillstånd av Gehrmans Musikförlag AB. Foto: © Johner Images / NTB scanpix

Håper du har plass – Copyright © Tekst: Kristoffer Cezinando Karlsen. Publisert med tillatelse. Foto: © zodebala / Getty Images

Alle utlendinger har lukka gardiner – Tekst: Maria Navarro Skaranger, Oktober, 2015. Foto: © Nancy Honey / Millennium / NTB scanpix

Kongens tale – Tekst: Kong Harald, Det norske kongehus, 2016. Foto: © Berit Roald / Scanpix Norway / NTB scanpix

Neste gang blir alt riktig – Tekst og tegninger: Lene Ask, Jippi, 2012. Foto: © Mohamad Itani / Millennium / NTB scanpix

Nivå 3

Emojis er språkets kjønnssykdom – Tekst: Daniel Eriksen og Daniel Eriksen, hentet fra https://www.nrk.no/kultur/_-emojis-er-sprakets-kjonnssykdom-1.13371551 Foto: © Noa-mar / Plainpicture / NTB scanpix

Byen – Tekst: Sigbjørn Obstfelder, fra Digte, Gyldendal, 1903. Foto: © David Carreno Hansen / Plainpicture / NTB scanpix

[Uten tittel] («øregang») – Tekst: Frøydis Sollid Simonsen, fra Hver morgen kryper jeg opp fra havet, Gyldendal, 2013. Foto: © Schuster Andr / Plainpicture / NTB scanpix

Enkelte adopsjoner – Tekst: Nils-Øivind Haagensen, fra Enkelte dikt, Cappelen, 2003. Foto: © Plainpicture / Stephen Shepherd / NTB scanpix

Det er ingen hverdag mer – Tekst: Gunvor Hofmo, fra Jeg vil hjem til menneskene, Gyldendal, 1946. Foto: © Jonny Elektra / Plainpicture / NTB scanpix

Du må ikke sove – Tekst: Arnulf Øverland, fra Den røde front, Tiden, 1936. Foto: © Bildhaft / Plainpicture / NTB scanpix

Kvart menneske er ei øy – Tekst: Tarjei Vesaas, fra Ordene. Bro eller stengsel, Gyldendal, 1964. Foto: © Baertels / Plainpicture / NTB scanpix

Jeg hadde tenkt – Tekst: Rudolf Nilsen, fra Hverdagen, Gyldendal, 1929. Foto: © Chris Jump / Plainpicture / NTB scanpix

Politi og røver – Tekst: Kjetil S. Østli, Cappelen Damm, 2009. Foto: © David Gray / Millennium / NTB scanpix

Rot – Tekst: Karl Ove Knausgård, fra Om vinteren, Forlaget Oktober, 2015. Foto: © Andrei Spirache / Getty Images

Askeladden og de gode hjelperne – Tekst: Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe, hentet fra http://runeberg.org/folkeven/099.html, 5. desember 2012, Asbjørnsen og Moe's NORSKE FOLKEEVENTYR. Innskrevet og rettet av Kjell Nedrelid. Sist forandret: 05.11.1994. Released to Internet 11.10.1996 in zipped WordPerfect 5.0-format. Foto: © Jasmin Sander / Plainpicture / NTB scanpix

Elefanten i det norske rommet – Tekst: Jan Egeland, hentet fra https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/BOx9g/kronikk-elefanten-i-det-norske-rommet, VG, 23.5.2015. Foto: © Deborah Lynn Guber / Getty Images

Mellom Syria og Sagene – Tekst: Kristin Solberg, hentet fra www.nrk.no/urix/mellom-syria-og-sagene-1.13639253, NRK Urix, 12. august 2017. Foto: © R Mohr / Plainpicture / NTB scanpix

Heretter er det personlig – Tekst: Marte Michelet, hentet fra www.dagbladet.no/kultur/heretter-er-det-personlig/63695864, Dagbladet, 30. mai 2011. Foto: © loops7 / Getty Images

Faderen – Tekst: Bjørnstjerne Bjørnson, fra Bondefortellinger, Gyldendal, 1872. Foto: © Thorfinn Bekkelund / Samfoto / NTB scanpix

Den grøne kommoden – Tekst: Selma Lønning Aarø, fra Signaler (antologi), Cappelen, 1995. Foto: © Patrikiou / Plainpicture / NTB scanpix

Grisen – Tekst: Lars Saabye Christensen, fra Oscar Wildes heis, Cappelen Damm, 2004. Foto: © milkal / iStockphoto

Bare ukedager – Tekst: Cecilie Aurstad, Flamme forlag, 2012. Foto: © Maskot / NTB scanpix

Styggen på ryggen – Copyright © Arctic Rights Management/BMG Rights Scandinavia. Publisert med tillatelse. Foto: © Julianward / Plainpicture / NTB scanpix

Vekk meg opp – Tekst: © Starbox Publishing/ Sony/ATV Music Publishing Scandinavia. Publicerad med tillstånd av Notfabriken Music Publishing AB. © EMI Music Publishing Norway. Publicerad med tillstånd av Sony Music Publishing Scandinavia/Notfabriken Music Publishing AB. Foto: © Vladimir Vladimirov / Getty Images

Blå er den varmeste fargen – Tekst og tegninger: Julie Maroh, originaltittel Le bleu est une couleur chaude, oversatt av Christina Revold, Minuskel, 2013. Foto: © Image Source / Getty Images